Missie en Visie
Missie
Maatwerk in Zorg begeleidt (jong)volwassenen met een beperking en/of gedragsproblemen intensief op zijn/haar eigen niveau. Dit is de basis van de zorg van Maatwerk in Zorg. Wij bieden de cliënten een veilige woonomgeving in een beschermd leefklimaat. Door middel van intensieve en kwalitatieve begeleiding laten we onze cliënten deelnemen aan de samenleving en sturen we naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid waar dat mogelijk is. Wij geven betekenis aan de zorg door: het netwerk te betrekken bij de begeleiding, mee te gaan naar zijn/haar afspraken, krachtig te handelen bij stressfactoren, doelgericht te werken, te kijken naar zijn/haar kwaliteiten en door hulpverlening op maat aan te bieden in onze woon- en/of dagbestedingslocaties. Wij zijn een seksueel vriendelijke organisatie. Onze missie in één zin is het verhogen van de kwaliteit van leven van onze cliënten door hen te begeleiden naar zelfredzaamheid in het functioneren in de maatschappij.
Visie
Professionaliteit
Maatwerk in Zorg wil de huidige succesvolle manier van kwalitatief hulpverlenen voortzetten en streeft er daarbij naar het professionele niveau te verhogen. Maatwerk in Zorg is een WTZi toegelaten zorginstelling (dit geldt alleen voor de Stichting, de BV is geen WTZi toegelaten zorginstelling), bezit het kwaliteitskeurmerk HKZ kleinschalige organisaties, heeft een raamovereenkomst met de gemeente Haarlem, maakt onderdeel uit van de Opstapregeling bij de gemeente Haarlemmermeer, het Pact voor Uitstroom bij de gemeente Haarlem, heeft een Raad van Toezicht en biedt een uitgebreid scholingsplan voor haar personeel. Op verschillende momenten in het jaar worden alle processen onder de loep gelegd, nog beter omschreven en geëvalueerd zodat de zorgverlening soepeler verloopt en aan de hand van de evaluaties verder verbeterd kan worden. We houden vast aan het korthouden van de lijnen tussen cliënt, begeleiding, netwerk en ketenpartners en blijven transparant, integer, respectvol en gericht op samenwerking. Maatwerk in Zorg wil niet verder groeien omdat de kleinschaligheid van de instelling één van de belangrijkste succesfactoren voor kwalitatief goede zorg is.
Persoonlijk
Persoonlijk contact staat bij Maatwerk in Zorg centraal in de zorg die zij aan haar cliënten levert. Er wordt getracht de persoonlijke contactmomenten met de cliënt voorrang te geven boven het uitgebreid rapporteren en de bijkomende administratieve zaken. Deze taken worden uiteraard wel opgepakt, maar dit mag niet ten koste gaan van de zorg en ondersteuning die we een cliënt willen leveren. Tijdens de gesprekken met de cliënt wordt ruim de tijd genomen om te achterhalen waaruit de behoefte van de cliënt bestaat, wat Maatwerk in Zorg hierin kan betekenen en hoe de cliënt kan worden ondersteund in het zelfstandig bereiken van doelen. “Hoe gaat het?” is een vraag die Maatwerk in Zorg vaak aan haar cliënten stelt.
Eigen vermogen
Maatwerk in Zorg erkent dat alle cliënten verschillend zijn. Elke cliënt heeft zijn eigen voorgeschiedenis en netwerk, alsook zijn eigen sterktes en problematieken. Deze brengen we gedetailleerd in kaart. Dit maakt dat elke cliënt zich in zijn/haar unieke situatie bevindt en dus een eigen ondersteuning op maat nodig heeft. De hulpvraag van de cliënt wordt daarom vastgelegd in een individueel zorgplan, daaraan gekoppeld worden specifieke werkdoelen opgesteld. Op basis van de beschermende- en de risicofactoren, een zelfredzaamheidsmatrix, een risico-analyse en signaleringsplan, wordt bepaald hoeveel ondersteuning iemand nodig heeft, welke vorm deze moet aannemen en hoe deze het best geleverd wordt om zo goed mogelijk aan te sluiten op de hulpbehoefte. Dit betekent dat we mensen in hun kracht zetten door hen hetgeen te leren wat zij specifiek nodig hebben om zich staande te kunnen houden in de samenleving. We onderzoeken waarin zij ondersteuning kunnen gebruiken, gaan na in hoeverre ze hier leerbaar in zijn en bieden hen vervolgens de handvatten om zich hierin te ontwikkelen. We houden rekening met hun individuele capaciteiten en als blijkt dat hun plafond bereikt is, leren we hen waar hun moeilijkheden liggen en hoe/waar ze hierbij om hulp kunnen vragen. Kortom, Maatwerk in Zorg wil haar cliënten gelijke kansen geven door hen een aanpak te bieden op hun niveau. We hebben begrip voor het feit dat sommige mensen meer hulp nodig hebben dan anderen om hun volle potentieel te kunnen bereiken. Dit begrip proberen we evenzeer te leren aan de cliënten.
Betrokken
Maatwerk in Zorg voelt als een familie die werkt met passie en de zorg die nodig is levert vanuit het hart. De betrokkenheid bij de cliënten en Maatwerk in Zorg als organisatie is groot. Het overbrengen van de boodschap dat je iets over moet hebben voor je medemens, wordt dagelijks uitgedragen door de medewerkers. De cliënten leren deze instelling waarderen en zelf toe te passen.
Kwaliteit
Om de kwaliteit van leven van de cliënten te verhogen zoals wij ons dat ten doel hebben gesteld in onze missie, is het ten eerste belangrijk te bepalen wat die kwaliteit van leven precies inhoudt. Maatwerk in Zorg wil hierin aansluiten bij de visie daarop die wordt beschreven in het landelijk kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg 2023-2028. Hierin wordt gesteld dat het voor mensen belangrijk is invloed te hebben op hun leven en omgeving en een doel te hebben in hun leven zodat ze daaraan hun gevoel van eigenwaarde kunnen ontlenen. Juist voor mensen die afhankelijk zijn van zorg is dit belangrijk, aangezien zij daardoor soms het idee kunnen hebben weinig invloed te kunnen uitoefenen. In het Handboek kwaliteitsdocument 2013 VV&T worden vier domeinen van kwaliteit van leven genoemd:
- lichamelijk welbevinden en gezondheid
- woon- en leefsituatie
- participatie
- mentaal welbevinden
Deze domeinen komen terug in het zorgplan van Maatwerk in Zorg. De begeleidingsdoelen hebben altijd direct of indirect met deze domeinen te maken en worden specifiek op de cliënt afgestemd, om zo stap voor stap de kwaliteit van leven voor de cliënten zo hoog mogelijk te maken. Dit gebeurt door de cliënten per domein te begeleiden op de volgende punten:
- een gezond leefpatroon (voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en beëindigen middelengebruik)
- een goed functionerend huishouden en een goede oriëntatie in de buurt
- het hebben van een dagbesteding zoals werk, school of een dagbesteding bij een instelling of Maatwerk in Zorg en het weten van de weg naar en binnen instanties
- het begeleiden van cliënten naar afspraken (behandeling, dokter, tandarts, reclassering etc), het begeleiden van de cliënt in het aangaan van plezierige relaties, het ontdekken van zijn/haar eigen krachten en hobby’s, het vergroten van het zelfsturend vermogen van de cliënt en het begeleiden bij het reguleren van emoties
Onze kernwaarden zijn:
- Transparant: Maatwerk in Zorg gaat op een transparante en betrokkenen manier met cliënten om.
- Respectvol: Maatwerk in Zorg respecteert de wensen en de eigenheid van iedere cliënt en benadert de cliënt respectvol. Ook met haar medewerkers gaat Maatwerk in Zorg respectvol om.
- Integer: Maatwerk in Zorg doet wat zij zegt en zegt wat zij doet.
- Samenwerking: Maatwerk in Zorg zoekt de samenwerking op met ketenpartners, buurtbewoners en het netwerk van de cliënt, met als gezamenlijk doel het belang van de cliënt.
- Daadkrachtig: bij moeilijkheden en drempels wordt blijvend gezocht naar mogelijkheden en creatieve oplossingen.
Augustus 2024, versie 11